Älgkuriosa.

Förr i tiden ansågs älgen vara ett mycket skumt och mystiskt djur eller väsen och många myter bildades runt det(ta djur).
Från begynnelsen fanns älgen åtminnstonde i hela europa men är sedan medeltiden utrotad,utom i norra skandinavien Sverige,Norge finland,Ryssland och Kanada.En av de sista älgarna stöp år 1746 i Sachen i sydeuropa. Julius ceasar uppmärksammade på sin tid detta underliga djur och benämnde den som en förvuxen get till sitt utseende, den skulle dessutom helt ha saknat ben och leder i sin stora kropp och följdaktligtligen aldrig kunnat lägga sig ned för att vila.Om den av en olyckshändelse ändå kom i liggande ställning,så fick faktiskt älgen ligga kvar där tills döden befriade den stora utbredda oformliga massan från denna plåga och förnedring.

För dåtidens  jägare var det inte så svårt att fälla detta byte,då tron var att eftersom älgen inte kunde lägga sig och vila när den blev trött,så lutade den sig mot ett träd i skogen och sov på det sättet i stället ,alltså gick jägarna ut i skogen med en såg och sågade nästan igenom stammarna på de träd som misstänktes vara sovträd.
När älgen under natten blev hängig och trött och lutade sig mot ett sådant träd ramlade både älg och träd till marken. När jägaren på morgonkvisten gick ut och kollade träden var det bara till att plocka med sig dom omkullramlade bytena.
Älgen skulle enligt dessa gamla myter vara utrustad med andra komplicerade detaljer såsom en abnormt stor,tjock lång och tung underläpp, som släpade i marken och gjorde det svårt (omöjligt) för älgen  att gå framåt utan att snubbla på läppen.Vilket gjorde att älgen fick gå baklänges,älgen blev då omöjlig att spåra då den stora tunga läppen sopade igen alla spår efter älgen.

Älgen ansågsockså vara ett mycket farligt djur,t.ex. Hade denen stor skinnpung under hakan där den förvarade ett tiotal liter vatten som när älgen blev rädd eller hotad kunde hettas upp till kokpunkten och med stor träffsäkerhet sikta och spruta på sin fiende så att denne blev skållad och oskadligjord.

Älgens sanna väsen åskådliggjorde ärkebiskop Olaus Magnus under 1500-talet,han artbestämde älgen till vildoxarna vilka inte alls var så farliga utan istället mycket skygga.Älgkalvarna tyckte mycket om öl och det gick att föda upp en moderslös älgkalv på bla öl.Älgen var och är ett stort och kraftfullt djur kunde användas till att både befrämja och motverka älskog och sexuell lust. Hornen användes för att malas till pulver,ätas av män som då blev kraftfulla och uthålliga älskare ,däremot för att dämpa sexuell lust tog man en yxa jagade fatt en älg som var oskuld ,högg medan älgen ännu levde av yttre klöven på höger bakben ,tog den och hängde i ljumsken på den man som behövde den,detta hämmade all sexuell lust.

Huden från älgen ansågs magisk och ogenomtränglig. Sverige exporterade 10.000-tals älghudar till sovjett som där användes liksom här till att öra krigsutrustningar av.Det sades att den krigare som blev av med sin älghudsvapenutrustning var lika sårbar som Akilles häl.
Trots detta hade kung Gustav II Adolf en sådan på sig då han stupade år 1632 i LYTZEN.

Kommentarer
Postat av: Julia

Haha, människorna förr i tiden hade inte mycket vett i skallen=)

2008-10-08 @ 15:55:26
Postat av: xonx

Trevlig blogg :)

Besök gärna min också :)

2008-10-08 @ 15:57:14
URL: http://xonx.blogg.se/
Postat av: maddah

Oj känner igen historierna om dåtidens älgar. Kan du måhända berättat dem för mig förr?

Nä folk var verkligen inte smarta förr, undra om framtidens människor kommer att tycka att vi var lika dumma?

Kristna människor är ungefär lika dumma som dåtidens människor.

Kram mamse

2008-10-08 @ 21:00:08
URL: http://maddah.blogg.se/
Postat av: pamela

tänkte du inte på att mamma är kristen?

2008-10-08 @ 22:02:50
Postat av: Kattis

Har aldrig förstått jakt; överhuvudtaget...i vårt land....?



Välfärdsland!



Det där med " naturupplevelse"; som man alltid får höra i samband med jakten...förstår jag inte heller!!



Jag vandrar i Härjedalsfjällen.......upplever, njuter.....



Till vardags hemma ; i skog o mark. Promenader i "älgjägarnas " skog.......Dagligen.



Vad skiljer mig från älgjägarnas syn på " naturupplevelser" ?









2008-10-10 @ 14:10:21
Postat av: pamela

HEJ KATTIS!

Akta dig så du inte blir tagen för älg!

Man kan undra ibland,varför det ÄR så viktigt att skjuta allt som finns i våra marker,själv håller jag delvis med dig,men eftersom vi gjort intrång på vilda djurs områden så har de flesta inte någon naturlig fiende.

Så viss avskjutning är befogat,men inte på långa vägar som det sker idag.

Ha det gott/kram pamela och oskar

2008-10-11 @ 09:32:10
URL: http://mullenuff.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0